Loader
Akmenės cementas - cemento gamintojas Lietuvoje
1983
post-template-default,single,single-post,postid-1983,single-format-standard,bridge-core-2.0.5,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.3.120,qode-theme-ver-19.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
 

Akcinės Bendrovės „Akmenės cementas” kartu su partneriais kuriamam CO2 vertės grandinės projektui Europos Komisija suteikė PCI statusą 

Akcinės Bendrovės „Akmenės cementas” kartu su partneriais kuriamam CO2 vertės grandinės projektui Europos Komisija suteikė PCI statusą 

Europos Komisija suteikė bendro intereso projekto (PCI – Project of Common Interest) statusą anglies dvideginio (CO2) surinkimo ir transportavimo projektui Lietuvoje ir Latvijoje, kurį sukūrė konsorciumas pavadinimu CCS Baltic Consortium. Konsorciumą sudaro AB „Akmenės cementas“, AB „KN Energies“, „Larvik Shipping AS“, „Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. ir SCHWENK Latvija SIA. 

Ši statusas reiškia, kad projektas yra pripažintas svarbiu tarpvalstybiniu infrastruktūros projektu, kuris reikšmingai prisidės prie Europos Sąjungos (ES) energetikos politikos ir klimato tikslų įgyvendinimo. Šiame apdovanojimų ture yra tik 14 CO2 infrastruktūros projektų, išvardytų kaip PCI arba abipusio intereso projektai (PMI), kurie skirti pagrindiniams projektams tarp ES ir ne ES šalių. PCI ir PMI gali pasinaudoti daugybe privalumų, įskaitant tinkamumą gauti finansinę paramą, pavadintą Europos infrastruktūros tinklų priemonę (CEF – Connecting Europe Facility). 

Konsorciumas buvo suformuotas 2022 m., siekiant sukurti anglies surinkimo ir saugojimo (CCS) vertės grandinę Lietuvoje ir Latvijoje, kuri apimtų pramonės sektoriuje susidarančio CO2 surinkimą bei transportavimą sausumoje ir jūroje į nuolatines saugyklas. Daugelis darbų, tokių kaip analizė, galimybių studijos ir paraiškos šiam statusui gauti, projektui buvo baigti, o veiklos pradžia numatyta 2030 m.  

Šiuo metu Lietuvoje ir kaimyninėse Lenkijoje bei Latvijoje požeminė CO2 saugykla yra uždrausta. Todėl CCS gali tapti svarbia galimybe šių šalių įmonėms, susiduriančioms su iššūkiais, siekiant savo dekarbonizacijos tikslų tik optimizuojant procesus. Konsorciumas tikisi, kad projekto metu sukurta CCS vertės grandinė bus plačiai naudojama regione ir prisidės prie klimato problemų sprendimo didesniu mastu. 

„Ši sritis ypač aktuali tuose sektoriuose, kuriems sunku greitai pereiti nuo iškastinio kuro prie atsinaujinančių energijos išteklių, pavyzdžiui, mūsų pramonėje – cemento gamyboje. Be to, CCS yra vienas pažangiausių technologinių sprendimų, galinčių reikšmingai prisidėti prie cemento pramonės dekarbonizacijos.” – teigia bendrovės generalinis direktorius Artūras Zaremba. 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.